6 dingen die je moet weten bij het huren van een boot op vakantie

Boot

Het hoeft niet meteen uw eigen schip te zijn: als u kapitein op vakantie wilt worden, kunt u deze kans vrij eenvoudig krijgen – met een gehuurde boot en vaak zelfs zonder vaarbewijs.

Af- en aanleggen

Met een Corona-vertraging is het vakantieseizoen 2021 begonnen op het water, onder zeil en met motorvermogen. “Van nul tot honderd” begon het in de jachthavens en jachthavens

Vooral de drang om naar het water te gaan is nu groot, zegt Marz: “Je zoekt andere vormen van vakantie als je niet naar verre landen kunt reizen.” Jacht kan veroorloven. Op veel rivieren en meren kunnen ook plezierboten worden gehuurd – en relatief eenvoudig als u een paar basisregels kent.

Dit moet je weten als je een boot huurt

Welke boten kunt u huren zonder vaarbewijs

Er zijn wat regionale verschillen, maar in bijvorbeeld Nederland en Duitsland mag iedereen vanaf 16 jaar een motorboot besturen met een maximaal motorvermogen van 15 pk. Dit zijn meestal kleine boten. Langere tochten ermee zijn niet onmogelijk, maar in de praktijk nogal oncomfortabel.

Wanneer u het vaarbewijs nodig heeft in het binnenland

Als je een grotere boot wilt besturen, waar een groot gezin zich echt mee kan vermaken, heb je een sportvaarbewijs nodig voor de binnenwateren, maar niet altijd. De boot kan dan tot 20 meter lang zijn, op de Rijn tot 15 meter. Er zijn scholen voor examenvoorbereiding die je op dezelfde manier kunt bezoeken als het behalen van een rijbewijs, evenals online aanbiedingen die kunnen worden gebruikt om het theoretische gedeelte zeer goedkoop af te handelen.

Welke boot moet ik huren?

Waar moet je op letten bij het huren van de boot? Op de prijs natuurlijk, maar dit varieert afhankelijk van de boot en vooral het seizoen. Er zijn vaak allerlei kortingen voor vroegboekers. “De meest voorkomende fout is het kiezen van een te kleine boot”, is de ervaring van Marz. Verhuurders geven graag het theoretisch maximale aantal slaapplaatsen aan boord aan – maar dan wordt het al snel erg krap. Daarom is het de moeite waard om de plattegrond en kajuitindeling van een boot te bekijken.

Boten met een boegschroef zijn handig: dit maakt het draaien van de boot veel gemakkelijker en is erg handig bij het aanmeren. Een walaansluiting voor de stroomvoorziening bij ligplaatsen is ook goed. Ten slotte moeten bootverhuurders letten op een open, meestal extra stuurstand buiten en voldoende ruimte op het dek om te zitten of te liggen. Dan moet het weer maar redelijk goed zijn.

Beter is het overigens om meteen een boot te huren bij brug-jachtverhuur.nl, waar je zonder zorgen kunt gaan varen.

6 dingen die je moet weten bij het huren van een boot op vakantie
Schuiven naar boven