Bedrijfsstempel: oud idee, nog steeds relevant

Stempeltje

Ze gebruiken een eeuwenoud drukprocédé maar zijn in bijna elk kantoor terug te vinden: stempels. Ze maken ook het dagelijks leven gemakkelijker in het digitale tijdperk – en zijn gemakkelijker te verkrijgen dan ooit.

Het reliëfdrukprocédé is een van de oudste: de opstaande delen van een drukplaat worden geïnkt en vervolgens op het papier gedrukt. Lang voordat het drukken met beweegbare letter werd uitgevonden, werkte het dupliceren van teksten en illustraties op deze manier: bij de zogenaamde blokdruk werd elke afzonderlijke pagina “uitgesneden” in een blok hout (d.w.z. alle niet-drukbare delen werden verdiept), het creëren van een soort gigantische stempel voor een hele pagina.

En dat brengt ons bij het onderwerp: de meeste kantoorzegels werken vandaag de dag nog steeds volgens hetzelfde principe. Maar ze zijn natuurlijk veel kleiner dan een boekpagina, de drukplaat is gemaakt van rubber en het drukreliëf wordt meestal met een laser in de plaat gebrand – de niet-bedrukbare delen zijn als het ware uit het rubber gebrand, het verlaten van de verhoogde gedrukte afbeelding:

Dankzij deze moderne lasertechnologie kunnen nu vrij fijne tekst en logo’s of zelfs (grof) gerasterde afbeeldingen worden gereproduceerd met een stempel.

Handstempels met een houten handvat, waarvoor je een apart stempelkussen nodig hebt, zijn nog steeds beschikbaar, maar kleine stempelmachines, zoals de stempelmachine, zijn populairder. B. de apparaten van Trodat. Ze zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen en maten – van de Printy van kunststof met een opdrukoppervlak van 13 x 6 mm tot de Professional van metaal met 85 x 55 mm, de laatste zelfs veelkleurig.

De vraag is alleen, wanneer heb je tegenwoordig eigenlijk nog een stempel nodig? Vaker dan je denkt:

Stempels besparen tijd

Stempels zijn niet alleen de snelste en goedkoopste manier om afzenderadressen op brieven en pakketten te zetten. U bespaart ook veel tijd bij het invullen van formulieren en het afdrukken van labels – b.v. B. uit boeken die je uitleent aan vrienden of doorgeeft in het bedrijf, of uit brochures van fabrikanten die je uitdeelt aan klanten. In veel kantoren en veel bedrijven worden ook namen onder handtekeningen gestempeld, aangezien deze meestal onleesbaar zijn.

Stempels staan ​​voor authenticiteit

Stempels staan ​​immers voor authenticiteit. Stempels kunnen natuurlijk ook worden vervalst, maar dit is veel complexer dan b.v. B. het kopiëren van een handtekening. Want voor de productie van een goede rubberen stempel heb je professionele apparatuur nodig, waarvan de aankoop niet de moeite waard is – althans voor kleine fraudes. Iedereen die stempels laat maken door een professional, laat zijn sporen na. Een bedrijfsstempelafdruk is dus niet geheel betrouwbaar, maar in de praktijk is het wel een relevante indicatie dat een document daadwerkelijk van het betreffende bedrijf afkomstig is. De zegel wordt dan ook standaard in tal van vormen in het bedrijfsleven verstrekt. Bedrijfsstempels zijn daarom een ​​goed idee om ernst over te brengen, ook als het gebruik ervan nergens wettelijk verplicht is. Last but not least vertrouwen overheden en notarissen nog steeds op de stempel wanneer ze formulieren accepteren, maar ook zelf bevestigingen afgeven en documenten ondertekenen.

Bedrijfsstempel: oud idee, nog steeds relevant
Schuiven naar boven