Als het om waterverwarming in een woning gaat, kan dat met een doorstroomgeiser of boiler. Terwijl sommigen het drinkwater verwarmen wanneer dat nodig is, houden anderen het warme water in reserve. Maar wat is meer waard? Wanneer moeten huiseigenaren doorstroomverwarmers of boilers gebruiken?
Doorstromer of boiler: functie in vergelijking
Veel huiseigenaren vragen zich af wat het verschil is tussen een doorstromer en een boiler. Ze willen weten wat de voor- en nadelen zijn van de apparaten en wanneer welke de moeite waard is. Over het algemeen zijn beide apparaten voor waterverwarming. Waar doorstroomgeisers meestal decentraal werken, verwarmen boilers het drinkwater voor douchen, spoelen of baden op een centrale plek.
Decentrale waterverwarming met doorstroomboilers
In tegenstelling tot boilers verwarmen doorstroomgeisers alleen drinkwater wanneer het echt nodig is. Dit kan met gas of elektriciteit. Gasdoorstroomgeisers hebben hiervoor een brander. Wanneer huiseigenaren warm water tappen, detecteert het apparaat een drukval en stroomt er koud water naar binnen. De gasbrander gaat aan, verwarmt het drinkwater en de kraan wordt gevoed. Bij elektrische apparaten neemt een elektrisch geleidend materiaal de functie van de brander over. Dit warmt op als een verwarmingselement wanneer er stroom doorheen gaat. Bovenal kunnen apparaten met een laag vermogen meestal alleen afzonderlijke tappunten van warmte voorzien. Als het gaat om het vergelijken van doorstroomverwarmers versus boilers, hebben decentrale apparaten de volgende voordelen:
- Nabijheid van het tappunt en korte kabelroutes
- Hygiënische warmwaterbereiding zonder legionella
- elektrische apparaten zijn eenvoudig te installeren
Centrale waterverwarming met drinkwaterboilers
In tegenstelling tot doorstromers zorgen ketels (bijv. onderbouwboilers) over het algemeen voor de centrale verwarming van het warme drinkwater. Om dit te laten werken, bestaan de apparaten uit een geïsoleerde container. Deze kan voorzien worden van warmte via de heater of een gasbrander. In het reservoir wordt het drinkwater op hoge temperatuur opgeslagen zodat het snel beschikbaar is als het nodig is. Deze oplossing neemt weliswaar meer ruimte in huis in beslag, maar werkt ook met hernieuwbare energie. Huiseigenaren kunnen ook een zonneboiler aansluiten op de opslagtank om het water bijna gratis te verwarmen. Als het gaat om het vergelijken van doorstroomverwarmers en boilers, hebben centrale apparaten de volgende voordelen:
- Waterreserve zorgt voor hoog tapwatercomfort
- Hernieuwbare energiebronnen kunnen worden geïntegreerd
- Levering van meerdere tappunten via één systeem
Aankoop- en exploitatiekosten
Doorstroomverwarmer of boiler? Een antwoord op deze vraag hangt ook af van de kostprijs. En deze kunnen heel verschillend zijn, afhankelijk van de technologie. Als het gaat om aanschafkosten, lopen doorstroomverwarmers duidelijk voor. Want kleine apparaten voor het voeden van individuele spoelbakken of keukens zijn al verkrijgbaar voor minder dan 100 euro. Grotere apparaten voor douches, badkuipen of complete warmwatersystemen kosten rond de 100 tot 300 euro. Centrale warmwatersystemen daarentegen zijn beduidend duurder. Terwijl de ketel ongeveer 300 tot 500 euro kost om te kopen, moeten huiseigenaren meer dan 5.000 euro uitgeven voor het benodigde verwarmingssysteem. Direct gasverwarmde opslagtanks bieden een alternatief. Deze zijn al verkrijgbaar voor 800 tot 1.000 euro.
Elektrische doorstromers zijn stroomvreters
De gebruikskosten zijn vaak veel belangrijker dan de aanschafprijs van de apparaten. Want deze zijn bijzonder hoog bij elektrisch aangedreven apparaten. Consumenten betalen hier zo’n 38 cent per kilowattuur. Dat is bijna drie keer de warmteprijs van een gaskachel, dat is 12 tot 14 cent per kilowattuur. Wie moet kiezen tussen een doorstromer of een boiler, mag dit feit niet negeren.
Doorstromer of boiler: de toepassingsgebieden
Een doorstroomverwarmer is altijd de moeite waard wanneer warm water zelden nodig is. Als een tuinhuis of weekendhuis bijvoorbeeld geen cv-installatie heeft, kunnen gebruikers met de apparaten snel en eenvoudig drinkwater opwarmen. Het verbruik is meestal zo laag dat de hoge aanschafkosten van een cv-installatie de lagere bedrijfskosten nauwelijks zouden rechtvaardigen. Een ander belangrijk aspect is de waterhygiëne. Want het drinkwater in decentrale systemen staat door de korte leidingen nauwelijks stil. Dit voorkomt legionella en beschermt tegen ziektes. En dat terwijl consumenten maar zelden warm water tappen.
Doorstroomverwarmer geschikt voor zelden gebruikte ruimtes Als het gaat om waterverwarming in typische woongebouwen, loont het de moeite om aan te sluiten op een centraal verwarmingssysteem. Omdat dit meestal toch beschikbaar is en de bedrijfskosten van de technologie aanzienlijk lager zijn. Vooral elektrische doorstromers kunnen echte stroomvreters blijken te zijn. In het geval van zelden gebruikte sanitaire ruimtes kan het gebruik van doorstroomgeisers ook in woongebouwen de moeite waard zijn. Dan wel in combinatie met een centraal systeem dat voor warm water zorgt bij de overige kranen.