Hout schuren?

Schuurpapier

Schuren is een van de belangrijkste bewerkingen bij de vervaardiging van meubels en andere producten van hout. In deze gids willen we ons daarom volledig wijden aan het onderwerp schuren, u informeren over schuurmiddelen en schuurmachines en u enkele tips geven om houten oppervlakken optimaal voor te bereiden op een verdere behandeling met een beits, lak of ander middel.

Schuurmiddelen: Schuurpapier, schuursponzen en schuurvlies

Schuurpapier wordt ook wel schuurpapier of schuurpapier genoemd. Het heeft een basis waarop een schuurmiddel zoals siliciumcarbide of korund wordt aangebracht en wordt gefixeerd met een zogenaamd bindmiddel. De drager kan van papier zijn of van een ander materiaal zoals stof dat scheurvaster is en daardoor zeer geschikt voor machinaal schuren. Papieren achterkanten die gemakkelijk kunnen worden gevouwen en gescheurd tot het gewenste formaat, zijn echter ideaal voor handmatig schuren. Ze worden ook gebruikt in veel elektrische handslijpmachines.

Andere schuurmiddelen zijn de schuursponzen en schuurvlies. Ze passen zich aan elke vorm aan, waardoor u gemakkelijker rondingen, profielen en andere houten oppervlakken die niet perfect glad zijn, kunt schuren. Ook voor het tussenschuren van gelakte oppervlakken kunt u fijne schuursponzen gebruiken.

De korrel en de strooidichtheid

De korrel wordt meestal afgedrukt op de achterkant van het schuurpapier. Het is het resultaat van een proces dat is overeengekomen door de Association of European Abrasive Manufacturers. Hier worden zeven gebruikt die bijvoorbeeld 120 mazen per inch hebben bij het maken van schuurpapier met korrel 120. De slijpkorrel moet gewoon door deze zeef vallen. Als u wilt dat het schuurpapier fijner is, moet de zeef meer mazen per inch hebben.

Hoe hoger de korrel, hoe fijner het schuurpapier.

Schuurmiddelen met korrel 80 of meer zijn geschikt voor het schuren van hout, zelfs grover schuurpapier zou schuursporen achterlaten die nauwelijks meer te verwijderen zijn. Aan de andere kant is er geen bovengrens. Als u een houten oppervlak extreem glad wilt hebben, kunt u schuurpapier gebruiken met een zeer hoge korrelgrootte. Welke nerf de juiste is, hangt af van de houtsoort en de voorafgaande behandeling. Hier is echter een ruwe richtlijn over welk schuurpapier u voor welk werk kunt gebruiken.

  • 80 grit: voor het grof voorschuren van massief hout
  • Korrel 80 tot 150: voor het schuren van geschaafde houten oppervlakken en fineer en voor tussenschuren
  • Korrel 150 en hoger: voor het afwerken van hout

Welke schuurpapierkorrel is geschikt voor welk proces?

Bij schuurpapier wordt ook onderscheid gemaakt tussen dichte, halfopen en open verstrooiing. Bij open en halfopen strooien blijven er openingen over waardoor schuurstof en fijne spanen worden verwijderd. Ze voorkomen dat het schuurpapier verstopt raakt. Dit is vooral gemakkelijk te doen bij het schuren van zacht hout, dat relatief zacht is en vaak hars bevat. Daarom is een open korrel ideaal als u naaldhout wilt schuren. Hiermee is slechts 50 tot 70 procent van het oppervlak van een schuurmiddel bedekt met schuurkorrel. Aan de andere kant kunt u voor het verwerken van hardhout schuurpapier gebruiken in een halfopen of dichte verstrooiing. Bij halfopen verstrooiing is 70 tot 80 procent bedekt met slijpkorrel, bij dichte verstrooiing is bijna het gehele oppervlak bedekt met slijpkorrel.

Hout schuren – met de hand of handig met de schuurmachine

Hout kan met de hand of met een machine worden geschuurd. Voor handmatig schuren kunt u schuurblokken krijgen in bouwmarkten, die u kunt uitrusten met schuurpapier. Kurken schuurblokken liggen lekker in de hand en zijn daarom ideaal voor fijn werk. Wil je echter op grotere oppervlakken werken, dan kun je ook kiezen voor een lang kunststof schuurblok. Het schuurpapier kan er met klemmen aan worden vastgemaakt. In de bouwmarkten vind je ook een grote keuze aan schuurmachines en bijpassend schuurpapier in een grote verscheidenheid aan maten en formaten. Sommige worden bevestigd met handige klittenbandsluitingen, andere worden in een apparaat geklemd.

Als je een slijpmachine wilt kopen, heb je de keuze tussen:

  • Bandschuurmachines
  • Vlakschuurmachines
  • Vlakschuurmachines en
  • Deltaschuurmachines.

Welke slijpmachine voor welk project?

Met een bandschuurmachine kunnen grotere oppervlakken snel worden geschuurd en met de vlakschuurmachine kunt u ruw gestructureerde oppervlakken zoals onbehandeld massief hout snel gladmaken. Zoek je een slijpmachine voor het fijnere werk, dan is de excentrische slijper een goede keuze. Het is gemakkelijk te gebruiken en is ook geschikt voor het slijpen van bochten. Een nog compacter apparaat is de deltaschuurmachine. Het heeft een driehoekige vorm, zodat je het kunt gebruiken om gaten en hoeken te bereiken. Of u nu met de hand of met een machine wilt schuren, er zijn meestal meerdere schuurprocessen met schuurpapier met verschillende korrelgroottes nodig. Begin met een lage korrel om eerst een houten oppervlak ruwweg glad te strijken. Schuur vervolgens het hout met medium en tenslotte met fijn papier. Deze volgorde maakt het werk gemakkelijker, want als je meteen met fijn schuurpapier zou beginnen, zou je lang moeten schuren totdat het oppervlak echt glad is. Oneffenheden daarentegen zijn eenvoudig te verwijderen met grof schuurpapier. Het is daarom de moeite waard om wat meer geld te investeren en schuurpapier in verschillende korrels te kopen.

Hout schuren?
Schuiven naar boven