Kooptips voor draadloze stofzuigers

Stofzuigen

Snoerloze stofzuigers worden steeds populairder, de oude zware huisstofzuigers met netsnoer worden steeds zeldzamer in huishoudens, hoewel ze eigenlijk veel goedkoper zijn. De triomf van draadloze stofzuigers is tegenwoordig niet meer te stoppen, ze zijn gewoon handiger. In dit artikel leg ik je graag uit waar je op moet letten bij het kopen of overstappen, want er zijn enorme verschillen. Zelfs grote stofzuigermerken zoals Dyson, Miele, Shark en AEG en vele anderen hebben dit erkend en maken al heel lang reclame voor hun draadloze stofzuigers. Snoerloze stofzuigers bieden aanzienlijk meer gemak dan conventionele huisstofzuigers, omdat de actieradius niet wordt beperkt door een netsnoer. Bovendien zijn deze apparaten veel sneller en handiger in gebruik. Het vervelende op- en afwikkelen van de kabel is volledig geëlimineerd!

Moderne apparaten zijn meestal ook veel lichter en handiger in gebruik dan huisstofzuigers. Hiertoe kun je het beste onze Beste stofzuiger 5top bekijken.

Alternatief voor de robotstofzuiger

Voor wie niet kan wennen aan de trendy robotstofzuiger, kunnen de draadloze vloerstofzuigers, ook wel draadloze handstofzuigers genoemd, het ideale alternatief zijn. Over het algemeen ben je bij het schoonmaken van kamers met een draadloze stofzuiger veel sneller klaar dan welke robotstofzuiger dan ook. Dit komt simpelweg omdat geen enkele robot zo goed kan navigeren als een mens, ook al hebben robotstofzuigers de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt. Met de snoerloze stofzuiger kom je heel snel op elke plek, zelfs hoeken en nauwe ruimtes veroorzaken hier meestal weinig problemen. In een mum van tijd werd een tapijt opgetild en eronder gestofzuigd. Gewoonlijk zou u een kamer in 5 tot 10 minuten grondig moeten reinigen. Veel nieuwere modellen zijn zelfs combi-stofzuigers, wat betekent dat je er een kleine handstofzuiger van kunt maken en ook de tafel en bank stofzuigt.

Een pistoolachtig ontwerp zoals Dyson voor het eerst op de markt bracht, is tegenwoordig bijzonder populair. Bij dit ontwerp ligt het zwaartepunt direct in de hand, wat een veel flexibeler en gemakkelijker gebruik mogelijk maakt. Met dergelijke draadloze stofzuigers stofzuig je meestal heel goed op trappen, in de auto of zelfs aan het plafond. Je went eigenlijk vrij snel aan dit ontwerp, ook al zien de apparaten er in eerste instantie ongewoon uit voor degenen die overstappen. Talloze fabrikanten bouwen nu draadloze stofzuigers in dit pistoolvormige ontwerp. Maar wees voorzichtig, ook al lijken de apparaten allemaal erg op elkaar, de prestaties zijn lang niet altijd hetzelfde. Er zijn grote verschillen in zuigkracht en kwaliteit van de elektrische borstel. Als je niet door talloze testrapporten wilt waden, vind je op onze aanbevelingspagina draadloze stofzuigers die we echt aanbevelen.

raadloze stofzuigers zijn niet alleen superieur aan robots als het gaat om snelheid, maar ook als het gaat om onderhoud. Complexe aandrijftechniek of tandwielen, er zitten niet veel sensoren in de accustofzuiger, waardoor deze niet regelmatig schoongemaakt hoeven te worden. En zelfs in huishoudens met veel drempels of veel meubels ben je vaak beter af met een draadloze stofzuiger. De trend van vandaag is dan ook naar zowel een stofzuigerrobot voor basisreiniging als een draadloze stofzuiger voor grondige reiniging.

Een vooroordeel van veel klanten tegen de draadloze stofzuiger was heel lang de zuigkracht. In feite kan een draadloze stofzuiger niet de zuigkracht ontwikkelen die een op het lichtnet aangesloten apparaat biedt. Ik heb dit onderwerp al behandeld op de robotadviespagina, omdat ze hetzelfde probleem hebben. 1400 watt, zoals sommige huisstofzuigers nog steeds bieden, is momenteel gewoon niet mogelijk met batterijtechnologie, de batterijen zouden te zwaar en te duur zijn.

De batterijtechnologie wordt echter voortdurend verbeterd, alle goede draadloze stofzuigers gebruiken tegenwoordig lithium-ionbatterijen met maximaal ca. 25 volt of meer. Deze batterijen laden tot drie keer sneller op dan oudere nikkel-metaalhydridebatterijen. De nieuwe accu’s bieden ook voordelen op het gebied van duurzaamheid en gewicht, niet voor niets wordt deze technologie zelfs in elektrische auto’s toegepast.

Als het gaat om de exacte zuigkracht of stroomverbruik zijn de fabrikanten meestal niet zo spraakzaam, deze prestatiegegevens worden vaak niet gegeven. Het is ook begrijpelijk, want iedereen met een beetje kennis van technologie kan de batterijgegevens en looptijd gebruiken om te berekenen dat het stroomverbruik slechts een fractie kan zijn van dat van conventionele huisstofzuigers. En twee of hoogstens driecijferige watt is niet zo goed in reclame, waar consumenten viercijferige getallen gewend zijn!

Pas op, na zulke zinnen staat vaak een klein sterretje dat de aandacht vestigt op het feit dat er een voetnoot staat. In de voetnoot staat ergens een heel kleine uitleg waar deze informatie precies naar verwijst (zo zou het tenminste moeten zijn). Dit zijn vaak zeer specifieke metingen op bepaalde punten, rekening houdend met zeer nauwkeurig gedefinieerde vuildeeltjes. Naar mijn mening is zo’n vergelijking op zijn minst twijfelachtig en heeft het weinig te maken met wat een normale consument verstaat onder zuigkracht en vuil! Als een consument zo’n zin hoort, denkt hij misschien dat de draadloze stofzuiger net zo veel en net zo krachtig kan zuigen als een stofzuiger met een stroomverbruik van 2000 watt, maar dat is meestal niet het geval! Natuurlijk is het mogelijk om een ​​normale huisstofzuiger zo slecht te ontwerpen dat deze in de buurt komt van de zuigkracht van een draadloze stofzuiger, maar dat kan niet worden bedoeld met deze uitspraak!

Dezelfde technologie als de stofzuigerrobots

Desalniettemin hoeven draadloze stofzuigers zich niet te verstoppen als het gaat om reinigingsprestaties. De meeste apparaten gebruiken dezelfde technologie als de stofzuigerrobots om de verminderde zuigkracht te compenseren. Namelijk een roterende borstel! De borstel haalt het vuil van de vloer of uit het tapijt en wervelt het omhoog. De zuigkracht hoeft dan alleen voldoende te zijn om het vuil in de vuilcontainer te trekken. Deze techniek werkt vrij goed, en ik heb dit al in meer detail besproken met betrekking tot de robots.

Vezels en haren worden vaak beter opgenomen dan conventionele huisstofzuigers zonder borstel. In vergelijking met de robotstofzuiger is de zuigkracht van draadloze stofzuigers meestal aanzienlijk hoger! Maar je moet eerlijk zeggen dat bij draadloze stofzuigers de vuildelen vaak verder naar boven moeten worden getransporteerd, omdat de vuilcontainer zelden dicht bij de grond wordt bevestigd.

Met grovere vuildeeltjes die veel gewicht hebben, kunnen in ieder geval sommige draadloze stofzuigers sneller problemen hebben dan een robot. De ervaring heeft geleerd dat grovere kattenbakvulling best geschikt is voor een praktijktest, en dit gebruiken we ook in veel praktijktesten. Goede draadloze stofzuigers van een nieuwer ontwerp zuigen kattenbakvulling nog steeds vrij goed op, zelfs als je er soms twee keer overheen moet. Iets zwakkere of oudere toestellen kunnen er problemen mee hebben, dus probeer het gewoon eens uit of let op onze reviews.

Looptijd – hoe lager hoe sterker?

Om te voorkomen dat de draadloze stofzuigers te duur en niet te zwaar worden, zijn de fabrikanten natuurlijk genoodzaakt om niet al te grote batterijen in de stofzuigers te integreren. Om toch veel zuigkracht te kunnen bieden wordt de looptijd verkort. Sommige fabrikanten verminderen dit zo drastisch dat het minder dan 10 minuten is. Deze apparaten bieden meestal een zeer goede zuigkracht, maar je moet je een beetje haasten om meer dan één kamer in één keer schoon te maken. Gelukkig hebben veel apparaten ook verschillende vermogensniveaus, waarbij de meeste apparaten minstens twee niveaus bieden. Hierdoor kunt u licht vervuilde gebieden met een lager niveau reinigen en zo profiteren van een veel langere looptijd.

Gemiddeld zouden de meeste huidige apparaten een looptijd van 15 tot 30 minuten moeten bieden. Als het bij betaalbare apparaten aanzienlijk langer is, moet je een beetje sceptisch zijn of de zuigkracht echt goed is. In de toekomst zullen de performance en runtime echter zeker toenemen, de trend wijst in die richting. Er zijn nu draadloze stofzuigers die werken met verwisselbare batterijen, zie onze aanbevelingslijst, hier kun je vaak de looptijd enorm verlengen door snel de batterij te wisselen.

Meestal zakloos

Draadloze stofzuigers werken, net als robots, meestal zonder stofzak. Hierdoor wordt het vuil opgevangen in een vuilcontainer. Deze vuilcontainers zijn vaak niet erg groot, gemiddeld qua grootte vergelijkbaar met robotstofzuigers, namelijk ca. 0,5 tot 0,7 liter. Indien mogelijk moet de vuilcontainer na elk stofzuigproces worden gereinigd, zodat de zuigkracht niet extra wordt beperkt. Dit is bij de meeste modellen vrij eenvoudig, bij sommige helpt een veermechanisme ook om fijnstof uit te werpen. U kunt echter met uw vinger in contact komen met het vuil, dus als u hier een afkeer van heeft, houdt u liever uw vingers uit de buurt van robot- of draadloze stofzuigers of draagt ​​u handschoenen of zoekt u een apparaat waarbij het vuil mechanisch wordt uitgeworpen. Ook in onze testen en aanbevelingen houden we hier rekening mee.

Sommige apparaten hebben ook een fijnfilter op het apparaat of in de vuilcontainer, die ook met bepaalde tussenpozen moet worden schoongemaakt. De borstel moet ook met bepaalde tussenpozen worden gecontroleerd en onthaard. De borstel kan van de meeste apparaten worden verwijderd. Er zijn ook apparaten die de borstel tijdens het gebruik met een druk op de knop reinigen, ze knippen bijna automatisch door het haar en zuigen het op. Een fijn ding, we hebben het al getest! Inmiddels zijn er echter ook apparaten die zijn voorzien van zachte rollers, rubberen lamellen, of zelfs haarkammen en duoborstels, hier winden geen of nauwelijks haartjes om de borstels. Het onderhoud is dus echt beperkt bij draadloze stofzuigers.

Kooptips voor draadloze stofzuigers
Schuiven naar boven