Tips voor zeilen met lichte wind

Zeilen

Zeilen is redelijk eenvoudig en met voldoende wind (vanaf 2bft) kan elke bijboot zonder veel vaardigheid worden gezeild, hoe oud de boot ook is of de zeilen zijn slecht. Wil je echter “sneller” en efficiënter zeilen, dan moet je meer bezig zijn met de zeilboot, de techniek en vooral het correct trimmen van de zeilen.

Zeiltrim op rubberboten (bijv. 470s) Lichte windtrim

Bij lokale regatta’s kun je je dan heerlijk vergelijken met andere zeilboten, idealiter hetzelfde type boot, en de ene of de andere instelling leren (draaien van de zeilen, zeilstand). Met oude uitrusting zul je zeker hardere regatta’s winnen dan met nieuwe, maar bijblijven en niet de laatste zijn die verslagen wordt, is ook leuk. Laten we eerst eens kijken naar de low wind trim.

Ik vaar sinds 2013 en van 2015 tot 2018 met mijn eigen bijboot 470 en sinds 2019 bij mijn eigen bijboot 505, die in vergelijking met de clubboten (Ixylon’s) echt heel veel mogelijkheden biedt om de zeilen te trimmen.

Voordat we verder afdalen in de lichte wind die de zeilen en de boot trimt, moet het volgende gezegd worden:

  • Elke boot heeft zijn eigen triminstelling/waarden aangezien de stabiliteit van de romp afneemt met de leeftijd. Zelfs oudere zeilen verliezen na verloop van tijd hun vorm. “verslijten”.
  • Voor huidige boten met huidige tuigages en zeilen zijn trimtabellen (tuning grids) te verkrijgen bij de zeilfabrikanten.
  • Trimtabellen (afstemroosters) en trimtips worden meestal ook aangeboden door de klassenverenigingen. Een echt gedetailleerde trimgids is te vinden op de 505 Class Association-website.
  • Uiteindelijk moeten de zeilen zo worden getrimd dat de bijboot (bijv. 470, 505) zo rechtop mogelijk vaart en de windlinten af ​​en toe horizontaal uitwaaien of naar beneden klappen.

Als er weinig wind is, heeft de wind weinig kracht om langs de zeilen te stromen en voortstuwing op te wekken. Daarom moet je de wind veel vorm/profiel bieden en zoveel mogelijk wind vangen met het zeil. In de praktijk betekent dit veel torsie en weinig buik in het grootzeil en het voorzeil. Hoe je dit doet staat hieronder beschreven. Als het zeil bijvoorbeeld te bol is, zal de zwakke windstroom wegbreken.

Het is verstandig. om tijdig te zeilen te vervangen, want ook bij zwakke wind kan er van alles mis gaan als de zeilen gescheurd of kapot zijn.

Nieuwe zeilen kun je onder andere kopen bij thesailfactory.nl.

Tips voor zeilen met lichte wind
Schuiven naar boven