Waarom het opslaan van zonne-energie een slimme zet is

Waarom het opslaan van zonne-energie een slimme zet is

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het opslaan van de opgewekte energie met een zonne-energie-opslagsysteem een slimme zet. Door de opgeslagen energie te gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, zoals ’s nachts of op bewolkte dagen, kun je minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. In deze blog bespreken we waarom het opslaan van zonne-energie een goede investering is en hoe het werkt.

Zonnepanelen laten installeren

Als je overweegt om zonnepanelen van SunCatch te laten installeren, dan is het opslaan van de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen met een zonne-energie-opslagsysteem een slimme zet. Met dit systeem kun je de energie die overdag wordt opgewekt, opslaan om later te gebruiken wanneer er geen zonlicht is. Hierdoor kun je minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en mogelijk geld besparen op je energierekening.

Zonnepanelen en een warmtepomp

Zonnepanelen van SunCatch en een warmtepomp zijn een perfecte combinatie voor een duurzaam huis. Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp, kun je jouw huis op een milieuvriendelijke manier verwarmen. De zonnepanelen wekken overdag energie op die je kunt gebruiken om je warmtepomp aan te drijven. Hierdoor kun je minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en daarmee de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Bovendien kan het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp zorgen voor een lagere energierekening.

Hoe werkt het opslaan van zonne-energie?

Een zonne-energie-opslagsysteem slaat de energie die overdag door de zonnepanelen wordt opgewekt op, zodat deze later kan worden gebruikt. De opslag gebeurt meestal in een zonnebatterij. De zonnepanelen wekken gelijkstroom op, die door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom en vervolgens naar de apparaten in huis wordt geleid. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan op dat moment nodig is, wordt het overschot opgeslagen in de zonnebatterij.

Er zijn verschillende soorten zonnebatterijen beschikbaar, waarbij lithium-ionbatterijen de meest voorkomende en populaire optie zijn. Andere soorten batterijen die worden gebruikt om zonne-energie op te slaan, zijn loodzuur, natrium-nikkelchloride en redox-flow-batterijen.

Waarom zou je zonne-energie opslaan?

Er zijn verschillende redenen waarom het opslaan van zonne-energie een slimme zet kan zijn.

Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet

Een van de belangrijkste redenen om zonne-energie op te slaan, is dat je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet. Door energie op te slaan, kun je deze gebruiken op momenten dat er geen zonlicht is, zoals ’s nachts of op bewolkte dagen. Hierdoor kun je meer controle hebben over je energievoorziening en kun je mogelijk geld besparen op je energierekening.

Minder belasting van het elektriciteitsnet

Een andere reden om zonne-energie op te slaan, is dat het kan helpen om de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen. Op momenten dat er veel vraag is naar energie, zoals tijdens piekuren, kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Door energie op te slaan, kun je de energie op een later moment gebruiken, waardoor de belasting op het elektriciteitsnet afneemt.

Duurzaamheid

Het opslaan van zonne-energie is niet alleen handig, het is ook een duurzame keuze. Door zonne-energie op te slaan, kun je jouw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en daarmee ook de uitstoot van broeikasgassen

Waarom het opslaan van zonne-energie een slimme zet is
Schuiven naar boven